Matematikcenters julekalender 2021

Velkommen til Matematikcenters julekalender 2021! I år består vores julekalender af fire adventskonkurrencer, som du kan deltage i på vores Facebookside. Du kan også finde spørgsmålene til konkurrencerne her, sammen med hints til hvordan de kan løses. Svarene kommer også op her, så snart konkurrencerne er slut, og der er fundet en vinder.

Tredje søndag i advent

I den tredje adventskonkurrence skal du bruge logik, til at finde ud af, hvem du kan spørge om vej til en skat. Læs gåden på billedet, og gå ind på vores Facebookside, hvor du kan deltage i konkurrencen. Hvis du vil se et hint, kan du læse videre under billedet.

Hint

Prøv at bruge udelukkelsesmetoden til at finde ud af, hvem af de tre personer, der er sandsigeren.

Anden søndag i advent

Anden adventskonkurrence er en gåde, der går ud på at finde ud af, hvordan fire røvere alle kan komme over en hængebro, og klippe snorene, inden de bliver fanget af politiet. Se hele gåden på billedet nedenfor, og hop ind på vores Facebookside for at deltage i konkurrencen. Du kan også læse videre under billedet, hvis du vil have et hint til gåden.

Hint

Prøv at optimere den tid du har, ved at lade de langsommeste røvere gå over broen på samme tid.

Løsning

De to hurtigste, A og B, starter med at gå over på den anden side, og så er der gået 2 minutter. Så går A tilbage, hvorefter der er gået 3 minutter. Nu går de to langsommeste, C og D over på den anden side, og der er så gået 13 minutter. Så sender de B tilbage for at hente A, så er der gået 15 minutter, og efter A og B sammen er kommet tilbage over broen er der i alt gået 17 minutter. 

En anden løsning er at B går tilbage til at starte med, og når C og D er kommet over er det A der går tilbage og henter B, da ender man også ud med at der er gået 17 minutter.

Første søndag i advent

Den første adventskonkurrence er et regnestykke, hvor man skal kende regnearternes hierarki, for at løse det. Prøv at løse regnestykket uden lommeregner. Vinderen er allerede fundet på vores Facebookside. Du kan læse videre under billedet hvis du skal bruge hints, og for at se løsningen.

Hint

Du kan læse om regnearternes hierarki, ved at klikke her. Husk, at rækkefølgen går:

  • Parenteser
  • Potenser og rødder
  • Gange og division
  • Plus og minus.

Løsning

Vi bruger regnearternes hierarki, til at løse regnestykket:

$$ (-2)^2 + 5(10-4) - \frac{20}{16+(-6)} $$

$$ = (-2) \cdot (-2) + 5 \cdot 6 - \frac{20}{16-6} $$

$$ = 4 + 30 - \frac{20}{10} $$

$$ = 4+30-2 = \underline{\underline{32}} $$

Har du et spørgsmål, du vil stille om Julekalender 2021? Skriv det i Webmatematiks forum!
Har du en kommentar til indholdet på denne side? Send os en mail!