Statistik og sandsynlighed

\(\qquad\)I nyheder taler man tit om, at "50% af danskerne synes..." eller "mere end hver trejde dansker har oplevet...". Procenter og brøker gør tallene langt mere overskueligt,end hvis vi f.eks. havde skrevet tallene direkte ("2.500.000 ud af 5.000.000 danskere..." eller "mere end 1.666.666 ud af 5.000.000 danskere..."). 

Statistik bruges til at give et nemt og overskueligt overblik over et datasæt. F.eks. kan vi igennem en statistisk analyse af et sæt data (f.eks. en klasses karakterer til eksamen) hurtigt få et overblik over hvilken karakter der er givet flest gange, hvad gennemsnitskarakteren er for klassen og hvor stor en procentdel af klassen der har fået de forskellige karakterer.

Sandsynlighedsregning gør os i stand til at vurdere hvad sandsynligheden (chancen hvis udfaldet er positivt, risiko hvis udfaldet er negativt) er for at noget sker. Hvis du f.eks. slår plat eller krone, så kan du sige at chancen for at få krone er 50%. Tilgengæld er det fjollet at snakke om chancen for at få kræft da dette næppe er noget man ønsker! Hvis du er i tvivl om hvorvidt udfaldet er positivt eller negativt så kan du altid bare sige "sandsynligheden for..".