Den Store Bagedyst

I aften afgøres en af efterårets største TV-begivenheder: Den Store Bagedyst. De sidste otte uger har bagelystne mænd og kvinder kæmpet med mousser, geléer, chokoladekugler og alt hvad hjertet og maven kan begære. En ingrediens står dog særligt frem grundet dens pudsige navn, som ingen hvis de skal være helt ærlige kendte til inden Den Store Bagedyst. Det er selvfølgelig fondant. En blanding af stivelse og sukker, tilført lidt farve og smag, der giver en perfekt finish til en lækker kage. Vi har kigget på det, og har regnet os frem til, at der er blevet lavet over 14,5 kilo fondant indtil videre - hvilket kan dække en kage med et overfladeareal på over \(11 000 cm^2\).

Kage

Sådan har vi regnet det ud

Først kiggede vi alle opskrifterne igennem, for at finde dem der indeholder fondant. Det viste sig at være 17 opskrifter i løbet af de første otte programmer. Herefter skrev vi ingredienserne op til at alle de forskellige fondanter, og regnede os frem til den samlede mængde fondant. Her opstod en udfordring, da fondant enten kan laves med æg, smør, sukker og mel, eller skumfiduser og flormelis. Udfordringen skyldtes skumfiduserne, da de både kan være opgivet i gram og i stk. Vi antager, at skumfiduser vejer 6 gram pr. styk, fordi to opskrifter med lige meget flormelis bruger hhv, 120 gram skumfiduser og 20 stk skumfiduser. Sammenlagt giver opskrifterne en vægt på 14 655 g fondant-masse.

\(550\ g\ æggeblomme + 300\ g\ æggehvide + 450\ g\ smør + 300\ g\ sukker\)
\(+\ 220\ g\ mel + (940\ g + 287,5\ stk \cdot \frac{6\ g}{stk}) skumfiduser + 9\ 990\ g\ flormelis\)
\(= 14\ 655\ g\)

Da det kan være lidt svært, at sige præcis, hvor meget kage 14 655 g fondant kan dække, så har vi måtte lave et overslag. En hjemmeside, der sælger færdiglavet fondant siger, at man skal bruge 500 g fondant til en kage med målene \(20\ cm \cdot 20\ cm = 400\ cm^2\). Vi kan så regne ud, at de 14 655 gram fondant kan dække en kage med et overfladeareal på \(14\ 655\ g \cdot \frac{400\ cm^2}{500\ g} = 11 724\ cm^2\).

Har du en kommentar til indholdet på denne side? Send os en mail!