EM i fodbold 2017

På søndag spilles EM-finalen mellem Holland og Danmark, og uden den helt store indsigt i, hvordan fodboldhold rangeres er vi kommet frem til at Danmark vinder kampen og turneringen.

I vores udregning er vi nemlig kommet frem til, at Danmark i gennemnsit scorer flere mål pr. kamp end Holland, og derfor nok også scorer flest mål søndag aften.

Hvordan har vi regnet det ud

Først lagde vi alle mål Danmarks landshold har scoret alle i EM-turneringenskampene (inklusiv kvalifikationskampene mod Sverige, Moldova, Polen og Slovakiet). Det dividerede vi efterfølgende med antallet af kampe.

\(\frac{1+2+1+0+1+2+5+6+4+0+1+0+4\ mål}{13\ kampe} = 2,08 ^{ mål}/_{kamp}\)

Det samme har vi gjort for Hollands landshold, der dog ikke spillede nogle kvalifikationskampe, og derfor kun har spillet fem kampe (tre i gruppespillet, én kvartfinalekamp og én semifinalekamp).

\(\frac{3+2+2+1+1\ mål}{5\ kampe} = 1,8 ^{ mål}/_{kamp}\)

 Det danske landshold scorer altså \(2,08 - 1,8 = 0,28\) flere mål pr. kamp end det hollandske.

Det med småt

Udregningen her er selvfølgelig en meget grov forsimpling. Der er ikke taget højde for, hvem de to hold har spillet mod - de vandt begge med et mål over både Belgien og Norge - og at der generelt bliver scoret mange flere mål i kvalifikationskampene end i gruppespillet og slutrunderne - Spanien vandt 13-0 over Montenegro, og Tyskland slog Ungarn 12-0.

Hvis vi kun tager højde for gruppe- og slutspilskampene, så scorer Holland klart flere mål pr. kamp end Danmark gør - 1,8 mål pr. kamp mod 1 mål pr kamp. Og endelig vandt Holland 1-0 over Danmark i gruppespillet.

Alt dette skal dog ikke få os ned med humøret, og her fra Matematikcenter ønsker vi landsholdet en god kamp på søndag!

http://www.flashscore.dk/fodbold/europa/euro-kvinder/

Har du et spørgsmål, du vil stille om EM i fodbold 2017? Skriv det i Webmatematiks forum!
Har du en kommentar til indholdet på denne side? Send os en mail!