Black Friday - køb, køb, køb

Black Friday anno 2018 rammer landet fredag den 22. november. En dag nogle gruer og andre ser glædeligt frem til. Uanset hvad man mener, er Black Friday blevet et kæmpe hit i lille Danmark. Vi bruger penge som aldrig før i håb om, at det kan betale sig.

Vi har i skrivende stund ikke tallene for Black Friday 2018, så vi er nødt til at regne på tal fra 2017. Det samme gjorde vi sidste år nemlig for 2016. Der kunne vi regne ud, at omsætningen svarede til bruttonationalproduktet (BNP) for ni mindre lande.

Ikke desto mindre steg omsætningen næsten 6% fra 2016 til 2017. Mon ikke vi ender med at bruge flere penge igen i år?

Vi har kigget på udviklingen i omsætning på Black Friday siden 2012, og har på baggrund af tallene kunnet lave nedenstående grafer.

Den røde linje er omsætning på Black Friday og den sorte en tendenslinjen, som med nogen usikkerhed viser udviklingen.

Den sorte linje viser en lineær regression af tallene. Vi kan se, at det giver os en \(R^2\)-værdi på ca. 0,93. Det betyder, at der er en rimelig sammenhæng mellem data og tendenslinjen. Vi har mere om \(R^2\) i vores gennemgang af matematik b-niveau her på Webmatematik.

Ud fra tendenslinjen kan man komme med et bud på, hvor mange penge der vil blive brugt i fremtiden. Vi gætter derfor på, at omsætningen på Black Friday 2018 vil være omkring 2,4 mia. kr.

Sådan har vi regnet

Udregningerne er lavet i Excel, men man kan også lave regression i programmer som TI-Nspire eller Maple. Som vi kan se på figuren, har vores lineære regression givet os en funktion,

$$ y=215.8x-433049$$

Hvor y er omsætningen i mio. kroner og x er året. Hvis vi indsætter 2018 på x's plads, får vi

$$215.8\cdot 2018 -433049 = 2435.4$$

Så kan vi se, at omsætningen i år skulle snige sig op på 2,4 mia. kr.
En lineær regression har en række usikkerheder, og måske havde en anden type regression givet bedre resultater, men vi accepterer vores \(R^2\)-værdi på 0,93 i denne omgang.

Pas på!

Handlen på Black Friday foregår i stigende grad på internettet. Når du handler på nettet, så husk at være opmærksom på svindel. Der er rigtig mange, som gerne vil udnytte den forbrugsfest, som Black Friday er, så derfor kan man nemt komme ud for falske hjemmesider med lidt for gode tilbud.
Så husk at sikre dig, at du handler på ordentlige hjemmesider. Det er altid en god idé at tjekke, om hjemmesiderne har e-mærket.

Det gør vi i hvert fald!

E-mærket har lavet en video om tilbud, der er lidt for gode til at være sande: 

Har du et spørgsmål, du vil stille om Black Friday 2018? Skriv det i Webmatematiks forum!
Har du en kommentar til indholdet på denne side? Send os en mail!