Bitcoins energiforbrug

Bitcoin er et stort emne for tiden, og du er uden tvivl stødt på overskrifter i diverse medier, hvor Bitcoin er nævnt, men hvad er det egentlig det er, og hvorfor får det så meget opmærksomhed i medierne?

Hvor kommer de fra?

Bitcoin er en kryptovaluta. Navnet krypto antyder, at der må foregå noget kryptering, og det er helt korrekt. Det er anonyme valutaer, som ikke er eget centralt af f.eks. et land, som f.eks. den danske krone er. Bitcoin er kun eget af dem som er i besiddelse af dem.
Bitcoin skabes ved "mining", som er en form for udvindelse af Bitcoin. Man bruger en computer til at løse en række komplicerede matematiske "gåder", som resulterer i, at en mængde Bitcoin frigives. Det er en tung regneopgave for en computer, så det kræver en del energi.

Tænk på miljøet

Spørgsmålet er så, hvor meget energi koster det egentlig?
Lige nu bruges der mere strøm på at "mine" Bitcoin end hele Danmark bruger tilsammen. Hele Danmarks elforbrug er ca. 33,5 TWh.
Lige nu bruges der ca. 47 TWh på Bitcoin, og det er kun stigende.
Det vil sige, at der bliver brugt 28,7% mere end hvad hele Danmark bruger, bare på at lave Bitcoin.

Strømmen som bruges til at "mine" Bitcoins kommer fra kraftværker, som laver strøm fra kul, men også fra vedvarende energi og atomkraft.
Omkring 81% af Bitcoin bliver "minet" i Kina, derfor kommer den største mængde strøm fra kul, da det er Kinas primære energikilde.
Afbrænding af kul er ikke godt for miljøet, da der er stor udledning af CO2 ved forbrænding af kul. I Danmark bruger vi omkring 34.500 Mt(megaton) CO2 om året. Hvis der bruges 47 TWh på Bitcoin om dagen, så svarer det til, at der udledes 47 Mt CO2 om året. Det svarer til næsten 0,1% af hele Danmarks udledning. 0,1% virker måske ikke af så meget, men man skal huske at vi i Danmark udleder CO2 på mange andre måder end når vi laver elektricitet ved kul, f.eks. når vi kører i bil, fragter gods i skibe, bruger en brændeovn, osv.

Sådan har vi regnet

Danskerne bruger i gennemsnit 5800 kWh pr. person om året. I fjerde kvartal 2017 var vi 5.778.570 danskere i følge Danmarks Statistik.
Det samlede forbrug er derfor:
\( 5.800 \,  \mathrm{kWh/person/år} \cdot 5.778.570 \, \mathrm{personer} =  33,5 \,  \mathrm{TWh/år} \)

Bitcoin ift. Danmarks forbrug fås altså til:
\( \frac{47 \, \mathrm{TWh}-33,5 \, \mathrm{TWh}}{47 \, \mathrm{TWh}} \cdot 100\% = 28,7 \% \)

Afbrænding af kul udleder omkring 1kg CO2e pr. kWh. Vi antager at den samlede mængde energi brugt på Bitcoin kommer fra kul, hvilket er en grov forsimpling.

CO2-udledningen på Bitcoin er derfor:
\( 47 \, \mathrm{TWh} \cdot 1\mathrm{\,kg \cdot CO_2/kWh} =  47\, \mathrm{Mt \cdot CO_2} \)

I Danmark udleder vi ca. 6000kg CO2 om året pr. person. Danmarks samlede CO2-udledning må derfor være:

\( 6000 \, \mathrm{\,t \cdot CO_2 / år / person} \cdot  5.778.570 \, \mathrm{personer} = 34{,}67\mathrm{\, Mt \cdot CO_2 / år} \)


CO2-udledningen ved at "mine" Bitcoins svarer derfor til så mange procent af hele Danmarks CO2-udledning:

\( \frac{47 \, \mathrm{\,Mt \cdot CO_2/år}}{34{,}67 \, \mathrm{\,Mt \cdot CO_2/år}} \cdot 100\% \approx 135{,}56\% \)

Har du et spørgsmål, du vil stille om Bitcoins energiforbrug? Skriv det i Webmatematiks forum!
Har du en kommentar til indholdet på denne side? Send os en mail!