VAR og VM

Danmark sikrede sig tidligere på ugen, i en kedelig 0-0-kamp mod Frankrig, videre avancement til ottendedelsfinalen ved Verdensmesterskaberne i fodbold. Dette års udgave af den 4-årlige turnering, har været en intens affære med flere spændende og målrige kampe.

VAR

Der er på nuværende tidspunkt spillet 48 kampe og scoret 122 mål. Der er givet 158 gule kort, og der er lavet hele 36349 afleveringer. Men det denne turnering især er blevet kendt for er indførslen af det nye videosystem: VAR, Video Assisted Referee.

VAR er som navnet antyder et videosystem, der i afgørende øjeblikke skal hjælpe dommeren med at lave den rigtige kendelse. Det kan eksempelvis være ved at vurdere om der er offside på et mål eller rødt kort på en hård tackling. Her sidder en lille gruppe af dommere klar på et mørkt kontor i det indre Moskva til at se og vurdere nøglesituationer i kampen – og hjælpe dommeren med at træffe det rette valg.
En markant konsekvent af det nye videosystem er, at der i dag bliver dømt markant flere straffespark end, der er blevet dømt i forbindelse med de sidste mange turneringer. Faktisk er der til VM i Rusland allerede blevet dømt 24 straffespark. Dette er en stigning på hele 71 procent i forhold til hele turneringen i 2014.

Rekorder

Dette er hele elleve flere straffespark blot i løbet af gruppespilskampene, end der blev dømt i løbet af samtlige kampe ved VM i Brasilien i 2014. Det er endda også allerede nok til at slå den hidtidige rekord på 18 straffespark der har stået siden VM i 2002.

En stor del af forklaringen på dette er netop introduktionen af VAR. Således er ni ud af 24 straffespark givet på baggrund af VAR - altså 37,5 procent. Med 48 kampe spillet svarer det altså til, at der bliver dømt et straffespark i hver anden kamp. Hvis denne trend fortsætter vil der blive dømt hele 32 straffespark, hvilket er en decideret udradering af den tidligere rekord med en stigning i antallet af straffespark på hele 78 procent. Hvis tendensen fortsætter vil 12 af disse straffespark være dømt på baggrund af en VAR-kendelse. Alene antallet af VAR-straffespark vil altså være næsten det samme som det samlede antal straffespark dømt ved VM i 2014.

 

Sådan har vi regnet det

Til at kigge på udviklingen i antallet af straffespark dømt og antallet dømt ved hjælp af VAR har vi udelukkende brugt simple procent- og andelsberegninger.

Den procentvise ændring i antallet af straffespark er udregnet således:

$$ \frac{forskel}{udgangspunkt}\cdot 100\% $$

Altså:

$$ \frac{24-13}{13}\cdot 100\% = 71\%$$

Udregningen af andellen straffespark dømt ved hjælp af VAR er bestemt således:

$$ \frac{VAR\,straffe}{Straffe \, i\, alt}\cdot 100\%$$

Hvilket giver:

$$\frac{9}{24}\cdot 100\% = 37{,}5\%$$

Har du et spørgsmål, du vil stille om VAR og VM? Skriv det i Webmatematiks forum!
Har du en kommentar til indholdet på denne side? Send os en mail!