3.1415926535897932...-dag!
I dag er det international \( \pi \)-dag eller pi-dag, fordi det er d. 14/3, men det er da lidt underligt da \( \pi=3.14 \), ikke? Det skyldes, at man skriver dato i en anden rækkefølge i USA, hvor international \( \pi \)-dag er startet af fysikeren Larry Shaw. I USA skriver man nemlig MM/DD/YYYY, så derfor bliver 14/3 til 3/14, så det er naturligvis international \( \pi \)-dag!
Hvad er det nu \( \pi \) er?
\( \pi \) er en naturlig konstant, hvilket betyder at den altid har samme værdi, nemlig 3.14. Faktisk er \( \pi \) et uendeligt tal, men vi gør det lidt nemmere for os selv, og runder det ned til 3.14. Men udover at være 3.14, hvad er \( \pi \) så?
De fleste kan nok huske \( \pi \) fra da man skulle finde omkreds eller areal af en cirkel, og med god grund, for \( \pi \) er helt præcist omkredsen af en cirkel med diameteren 1. For at se hvordan \( \pi \) kan illustreres, så klik på linket her!
\( \pi \) bliver brugt mange flere steder end udregning af omkreds og areal af cirkler. Som ingeniør, matematiker eller fysiker benytter man meget ofte \( \pi \), særligt i sammenhæng med komplekse tal og den klassiske mekanik, hvor \( \pi \) f.eks. er med til at beskrive vinkelhastighed.
I gymnasiet hører man også om radianer, som kort sagt er en alternativ måde at regne med vinkler på. Radianer er vinkler udtrykt ved \( \pi \) på enhedscirklen, som det kan ses nedenfor.
\( \pi \) på amerikansk
Når man siger pi på engelsk, så lyder det ens med pie, så derfor er det tradition at international \( \pi \)-dag fejres med tærte! Så husk at snuppe et stykke tærte og ønsk hinanden glædelig \( \pi \)-dag!