NCC Dome of Visions

Entreprenørvirksomheden NCC har siden 2015 været Matematikcenters hovedsponsor. I Matematikcenter arbejder vi for at skabe begejstring og bedre forståelse for matematik og naturvidenskab blandt børn og unge. Gennem samarbejdet med NCC vil vi vise potentialet i en erhvervsrettet eller teknisk uddannelse. Det gør vi bl.a. ved at bruge NCC og deres ansatte til at vise, at #DerErMatematikiAlt - også ude på byggepladserne.

I denne udgave har vi besøgt byggepladsen på Søren Kirkegaards Plads i København, hvor NCC er i gang med at demontere Dome of Visions.

Do V2

Illustration: Tejlgaard & Jepsen/Dome of Visions

Dome of Visions har stået på pladsen siden 2014, og det tager cirka 4 uger, før både inventar og kuppel er skilt ad og fjernet. 

Domen er bygget på et træskelet beklædt med plader af hårdt plast. 5.500 bolte holder alt dette sammen.

Do V1

Foto: NXT/Dome of Visions

Vi har regnet ud, at det effektivt tager 3,82 timer at skrue de 5.500 bolte ud. Nogle af årsagerne til at det alligevel tager cirka 4 uger at demontere Dome of Visions er, at kun få plader kan demonteres ad gangen, hvorefter de skal transporteres ned fra kuplen med en lift. Herudover skal hele inventaret og fundamentet også demonteres. 

Sådan har vi regnet det ud

Vi besøgte byggepladsen og var en tur oppe i liften, der bruges, når man skal skrue de bolte ud, der holder kuplen sammen. Af vores videooptagelser deroppefra kan vi se, at det tager cirka 2,5 sekunder at skrue én bolt ud:

 Derudfra kan vi regne ud, hvor lang tid det tager at skrue de 5.500 bolte ud:

$$5500\mathrm{\,bolte}\cdot 2,5 \mathrm{\,sekunder/bolt}= 13.750 \mathrm{\,sekunder}$$

Vi omregner resultatet til antal timer:

$$\frac{13.750 \mathrm{\,sekunder}}{3600 \mathrm{sekunder \,\,pr.\,\, time}}=3,82 \mathrm{\,timer}$$ 

Vi kan altså konkludere, at der effektivt bliver brugt 3,82 timer på at skrue bolte ud i løbet af de 4 uger, som demonteringen tager.

Har du et spørgsmål, du vil stille om NCC Dome of Visions? Skriv det i Webmatematiks forum!
Har du en kommentar til indholdet på denne side? Send os en mail!