Gullfoss
Gullfoss er Islands mest berømte vandfald, og med god grund. Det er meget, meget smukt og ligger ikke langt fra hovedstaden, Reykjavik.
Foto: Mads Olsen
Gullfoss er som sagt meget smukt, men det er også voldsomt. På en gennemsnitlig sommerdag fosser der 140m3 vand hvert sekund over faldet. Det svarer ca. til en 5C bus fyldt med vand.
(Bus 5C i København)
Så store mængder vand, der vælter ud over en kant og har et fald på omtrent 21m genererer en hel del energi. Flere har forsøgt at lave vandkraft ved Gullfoss, men ingen har fået lov. Heldigvis er Gullfoss stadig uberørt, men for sjovs skyld har vi fundet ud af hvor meget energi vandfaldet laver. På en sommerdag kan Gullfoss generere 28,8 MW. Til sammenligning kan Vestas største vindmølle generere 9,5MW, og den er intet mindre end 220m høj!
Foto: Mads Olsen
SÅDAN HAR VI REGNET
Først sammenlignede vi flowraten i Gullfoss med rumfanget af en 5C bus. Rumfanget finder vi ved hjælp af \(V=h\cdot l \cdot b\).
$$ 18.75m \cdot 2.5m \cdot 3.37m = 157,97m^3$$
Rumfanget af en 5C bus er altså 157,97m3, og flow raten i Gullfoss er 140m3. Næste trin er at beregne den potentielle energi i vandfaldet. Potentiel energi finder vi, ved hjælp af formlen,
$$ PE = m\cdot g \cdot h $$
hvor PE er den potentielle energi, m er massen, g er tyngeaccelerationen og h er højden.
Vi kan let benytte denne formel, da vi kender alle værdier. Massen finder vi ved at gange mængden af vand pr. sekund med vands densitet. Det er dog en nemt udregning, da vands densitet er 1000kg/m3. Tyngeaccelerationen varierer alt efter hvor man befinder sig på jorden, men som udgangspunkt er 9,81\(\frac{m}{s^2}\). Højden af vandfaldet, der hvor der er det største fald er 21m.
$$ PE = 140.000\frac{kg}{s} \cdot 9.81\frac{m}{s^2} \cdot 21m = 28.841.400\frac{J}{s} = 28,84MW $$
Her lægger vi lige mærke til enhederne, da \( kg \cdot \frac{m}{s^2} \cdot m = \frac{kg\cdot m^2}{s^2} = J\). Vi har dog ikke bare kg, men \( \frac{kg}{s} \), da der fosser 140.000kg vand over Gullfoss hvert sekund. Derfor har vi \( \frac{J}{s} = W \).
OBS: Vi har i disse udregninger lavet en del forsimplinger. Man må huske på, at selvom energien produceres af vandfaldet, skal den også lagres. Dette er ikke nemt, og derfor er det ikke et problem at Gullfoss står uberørt.