Der er matematik i alt: En matemagisk jul

Matematikcenter elsker primtal. Derfor har vi også besluttet at lave en julekalender med 9 afsnit. Det er nemlig antallet af primtal fra den 1. december til og med den 24. december. 


Afsnit 1: 2. december

Vi forklarer primtal og hvorfor 1 ikke er et primtal.


Afsnit 2: 3. december

Matematikcenter synes, at brøker er lettest at forstå, når vi viser det med en lagkage. Og i dag, den 3. december, er en rigtig god anledning til at spise lagkage - fordi i dag har Amanda nemlig fødselsdag.


Afsnit 3: 5. december

Tredje afsnit af Matematikcenters julekalender handler om virkelig mange grødris - vi elsker nemlig både risengrød og eksponentialfunktioner


Afsnit 4: 7. december

Vi klippeklistrer og beviser Pythagoras sætning.


Afsnit 5: 11. december

Får vi hvid jul? Vi bruger matematiske systemer til at forudsige vejret. Men er det overhovedet muligt at forudsige om vi får hvid jul midt i december? Det svarer vi på i det femte afsnit af Matematikcenters julekalender.


Afsnit 6: 13. december

Der er matematik i alt - i mennesket selv og omkring os i naturen. Lær om naturens matematiske mønstre og om den smukke matematik her i det sjette afsnit af Matematikcenters julekalender.


Afsnit 7: 17. december

Rødder er andet og mere end rødderne på et juletræ..


Afsnit 8: 19. december

De Tre Vise Mænd fulgte en ledestjerne og fandt Jesusbarnet. Mon de vidste, hvor stor den stjerne egentlig var? Himmellegemer, som f.eks. stjerner, er ufatteligt store. Derfor bruger man tierpotenser til at skrive deres størrelse i tal. Så er man fri for alle nullerne.


Afsnit 9: 23. december

Josef og Maria drog til Bethlehem, fordi verden skulle sættes i mandtal. Ligesom dengang holder myndigheder i dag stadig øje med, hvordan befolkningstal udvikler sig. Det bruger de selvfølgelig matematik til! Se hvordan i videoen.

Har du et spørgsmål, du vil stille om Matematikcenters julekalender? Skriv det i Webmatematiks forum!
Har du en kommentar til indholdet på denne side? Send os en mail!