Når pandaerne skal have hus med elevator

I april 2019 ankommer to længe ventede nye beboere til Zoologisk Have i København: To kinesiske pandaer. De skal bo i et specialdesignet anlæg, der gør det muligt for Zoos gæster at følge med i deres liv og gøren.

Træstub af beton til Zoos pandaer bygget af NCC

Matematikcenters hovedsponsor NCC er entreprenør på Zoos pandahus. Og at bygge et hus til to legesyge pandaer er ikke altid lige til. Pandaer er måske lidt klodsede at se på, men de er bomstærke. Derfor er deres "møbler" i form af træstubbe og bambusrør bygget i beton.

Når plantegninger og virkelighed skal hænge sammen
Vi talte med ingeniørstuderende Pætur, der var praktikant på byggeriet. Han fortalte, at der er brugt godt 6km bambus og \(1000m^3\) beton i byggeriet. Og så fortalte han, hvordan han var med til at reducere vægten på en vigtig konstruktion med 67,5%:

Sådan har vi regnet
I Pandahuset er der et elevatortårn. Hvis det skulle bygges i ren beton, ville det veje 20 ton. Men ved at regne på byggematerialer, blev vægten reduceret til bare 6-7 ton. En forskel på 67,5%.

For at regne forskellen i procent ud, har vi sat den endelige betonvægt til 6,5 ton, da det er gennemsnittet af 6 og 7.

For at udregne den procentvise forskel, bruger vi denne formel: 

$$ \frac{|Tal2-Tal1|}{Tal1}\cdot 100\%$$

Vi indsætter nu vores tal, 

$$ \frac{|6{,}5-20|}{20}\cdot 100\% = 67{,}5\%$$

Vægten kunne altså sænkes med 67,5% af det oprindelige. En stor og vigtig besparelse i forbrug af byggematerialer – og en generel forbedring af byggeriet.

Har du et spørgsmål, du vil stille om Pandaer og byggematerialer? Skriv det i Webmatematiks forum!
Har du en kommentar til indholdet på denne side? Send os en mail!