Sommervejr
At beklage sig over det danske sommervejr er noget nær danskernes yndlingsdiciplin. Og med god grund! Det danske sommervejr er altid ustadigt. Men i år føles det virkelig som om, at sommeren har vist sig fra sin ekstremt lunefulde side. Der har ikke været mange sammenhængende solskinsdage, og en morgenstund i juli var temperaturen under 3 grader. Det er kun sket tre gange på 16 år.
Så spørgsmålet er: Er årets sommer værre end den plejer - eller er vi bare for glade for at brokke os?
I følge DMI er der fatkisk noget om snakken. Der har i løbet af foråret og sommeren indtil videre været mindre sol og mere regn end gennemsnittet over de seneste 10 år.
Således viser tal fra DMI, at vi i løbet af foråret har haft 74 ekstra timer, hvor skyerne har skygget for solen. Og alene for juni-måned var der 44 færre solskinstimer, hvilket svarer til et fald på næsten \(\frac{1}{5} \) i forhold til gennemsnittet de seneste par år.
Hvis det så bare var manglende sol, der var problemet, så ville det nok være til at holde ud - men de skyer der har dækket for solen i juni, har desværre også haft en god portion ekstra regn i sig. Det regnede således hele 47% mere i juni end gennemsnittet for de sidste 10 år.
Solceller og den manglende sol:
Alle de manglende solskinstimer betyder naturligvis et fald i andelen af energi genereret af solceller i Danmark. De tabte solskinstimer betyder desværre, at andelen af strøm produceret af solceller er faldet. Hvis du har 10\( \mathrm{m}^2 \) solceller på taget, så har du mistet 246 kWh. For den mængde strøm kunne du have haft dit fjernsynet tændt i hele 1643 timer.
Sådan har vi regnet det
Princippet for den måde vi har regnet udviklingen i vejrtallene på er de samme så vi nøjes med at kigge på et enkelt tilfælde. Her for nedbør.
\( \frac{94 - 64}{64}\cdot 100\% = 47\% \)
Solceller
Ved optimale forhold kan 1 \( \mathrm{m}^2 \) solceller producere 0,56 kWh på en solskinstime. I løbet af juni-måned har der været 44 færre solskinstimer. Med solceller på dit tag, der fylder 10\( \mathrm{m}^2 \) er du altså gået glip af så mange kWh:
\( 44\, \mathrm{soltimer}\cdot 0{,}56 \, \frac{\mathrm{kWh}}{\mathrm{soltimer}\cdot\mathrm{m}^2}\cdot 10\mathrm{m}^2 = 246{,}4 \, \mathrm{kWh} \)
Et fjernsyn bruger typisk i omegnen af 150 W. På 1 time har tv'et altså brugt 150 Wh. På baggrund af det kan vi bestemme hvor mange timer fjernsynet kan stå tændt for den tabte mængde strøm.
\( \frac{246\, 400\,\mathrm{Wh}}{150\mathrm{Wh}} = 1642{,}67 \, \mathrm{timer} \)
Kilder
https://www.dmi.dk/vejr/arkiver/maanedsaesonaar/vejret-i-danmark-foraar-2017/
https://www.dmi.dk/vejr/arkiver/maanedsaesonaar/vejret-i-danmark-juni-2017/
http://www.bt.dk/vejret/kun-tredje-gang-paa-16-aar-usaedvanlige-temperaturer-ramte-danmark
http://www.folkecenter.dk/dk/rd/solenergi/solceller/solceller_danmark/
http://www.energitjenesten.dk/placering-af-solceller.html