Medisterpølse i metermål

Så blev det december og juletid. Det er koldt og mørkt, men julen er hyggens højtid, så det gør jo heldigvis ikke så meget.

Uanset hvor du går hen, glimter lyskæder fra buske, træer, altaner og vinduer. Vi propper os med konfekt, brunkager, risengrød, æbleskiver og andet godt, som gjaldt det livet.

Tager du til København i december, er der især ét sted, hvor jule-manien når sit klimaks: Tivoli. 

Tivoli er pyntet til randen med julekugler, nisser, lyskæder, kunstig sne og meget mere. For Tivoli elsker julen, og vi elsker dem for det!

Tivoli-julen i tal

Intet mindre end 1 mio. julelys pynter op i haven sammen med 70 000 julekugler. 

Tivolis gæster skal selvfølgelig også smage julen. Og det gør de i den grad: I 2017 indtog Tivolis jule-gæster 174 240 æbleskiver. Dem skyllede de ned med 26 000 kopper gløgg og 21 847 kopper varm kakao. 

Hertil bliver der i spist i gennemsnit 20-25 meter rugbrød og 10kg medister dagligt.

Ærgrer du dig også over, at medisteren er angivet i vægt og ikke længde? For det gør vi!

Ved hjælp af lidt matematik, har vi derfor sørget for, at du trygt kan jule videre vel vidende, at Tivoli sælger 462m medisterpølse i løbet af de 44 dage de har jule-åbent.

Sådan har vi regnet det ud

For at finde den samlede længde jule-medisterpølse, Tivoli serverer, fandt vi først længden af en almindelig medisterpølse. Vi købte derfor en medisterpølse i et supermarked. Den vejede 400g og var 42cm lang.

På øjemål var alle medisterpølserne i køledisken ca. samme længde. Vi antager derfor, at 400g medisterpølse svarer til 42cm. 

I Tivoli sælger de 10kg om dagen. Jul i Tivoli er åbent fra d. 18 november til d. 31. december. Det er 44 dage. 10 kg om dagen i 44 dage bliver til 440 kg medisterpølse.

$$44\, \mathrm{dage}\cdot 10\, \mathrm{kg/dag} = 440\, \mathrm{kg}$$  

Da vi kender længden for 400g, kan vi nu finde den totale længde: Vi dividerer den samlede mængde med 400g, da det svarer til én medister pølse. Det lader os omregne mængden af medisterpølse til "almindelige" medisterpølser som den, vi købte i supermarkedet.

Ved at gange dette antal med længden af én medisterpølse, regner vi os frem til den samlede længde.

$$\frac{440\, \mathrm{kg}}{400\, \mathrm{g}}\cdot 42\, \mathrm{cm} = 46.200\, \mathrm{cm} = 462\, \mathrm{m}$$    

Og hermed når vi frem til, at der bliver konsumeret hele 462m medisterpølse i Tivoli til jul. 

Kilde: Tivolis juleliste
https://goo.gl/WTskCj

Har du et spørgsmål, du vil stille om Jul i Tivoli? Skriv det i Webmatematiks forum!
Har du en kommentar til indholdet på denne side? Send os en mail!