NCC Kalundborg Ny Vesthavn

Sand, sand og mere sand!

Hercules Fundering, et NCC datterselskab, anlægger nyt havneareal ved Kalundborg. Det nye havneareal bliver på 330 000m2. Til sammenligning, er Field's ca. 148 000m2, når man tæller alle etager med.

DJI_0030
Kilde: Hercules Fundering (NCC): Her ses det nye havneareal inden spunsvæg er nedsat. 

For at anlægge det nye havneareal, har man lavet to stenkastninger - en slags mur eller mole af sten - og en spunsvæg. På den måde har man ”indhegnet” en del af vandet, hvilket de nu er i gang med at fylde med sand. Det område skal nu fyldes med 1 050 000m3 sand. Det er et kæmpe projekt, og NCC har kun halvandet år til opgaven!

Det kan være svært at forholde sig til en størrelse som 1 050 000m3. Det svarer til rumfanget af Empire State Building i New York, som er 1 047 723m3. Så forestil dig en næsten 400 meter høj skyskraber bygget af sand. Det er noget af et sandslot!

IMG_3481Kilde: Hercules Fundering(NCC): Spunsvæg nedsættes.

Sand fra havets bund
For at få sand ind i havnearealet bruger man sandsugere: Skibe der fylder lastrummet med en blanding af sand og vand fra havbunden. Sandet pumpes ind på det nye havneareal, som man kan se i videoen.  

Til projektet har NCC brugt flere sandsugere. Deres eget skib, Baltic rummer 800m3 sand. De andre skibe, der er lejet ind til opgaven har en kapacitet på flere tusind kubikmeter. Da de dog ikke er NCC's egne skibe er de dyrere i drift. De er nødvendige, for at NCC kan opgaven i tide.

Hvor lang tid ville det tage, hvis de kun brugte Baltic?

Sandet i Baltics lastrum er blandet med vand, for at gøre det nemmere at pumpe ind og ud. Typisk er blandingsforholdet mellem sand og vand 1:4,5. Det tager ca. en time og et kvarter at tømme Baltic. Hertil skal man beregne den tid, det tager, for skibet at sejle ud på Storebælt og fylde lastrummet.

Vi lader til som om, Baltic har et langt rør fra bunden af Storebælt og ind til det nye havneareal. De behøver derfor ikke sejle frem og tilbage, men kan have et konstant flow at sand.

Først bestemmer vi sandsugerens flow (den rate skibet pumper sand og vand ud af lastrummet).

$$ \frac{800m^3}{75 \, \mathrm{min}} = 10,66\, m^3 / min $$

Der skal fyldes 1 050 000m3 ind i havnen, men vi skal huske, at sandsugeren også pumper vand ind. Fra vores flow og blandingsforhold udregner vi sand-flowet:

$$ \frac{10,66 \, m^3 / min}{4,5} = 2,36 \, m^3 / min $$ 

Hvert minut bliver der pumpet 2,36m3 sand ind i havnen. Nu kan vi finde ud, hvor lang tid det tager at fylde hele havnen UDEN at skulle hente nyt sand.

$$ \frac{1050000m^3}{2,36m^3/min} = 444 915 \, \mathrm{min} $$

Vi vil gerne omregne det til dage i stedet for minutter. Det gør vi ved at dividere med 60 minutter pr. time og derefter 24 timer pr. dag:

$$ \frac{\frac{444 915 \, \mathrm{min}}{60 \, \mathrm{min/time} }}{24\, \mathrm{timer/dag}} = 308 \, \mathrm{dage} $$

Næsten et helt år ville det tage, hvis man kunne pumpe non-stop. Udover at fylde havnearealet med sand, skal der støbes fundamenter til diverse konstruktioner, veje og en andet. Havde NCC kun haft Baltic til rådighed, ville byggeriet tage længere tid.

Ved at leje flere skibe ind, når NCC at blive færdige med havnebyggeriet på kun halvandet år. Det er dyrere, at hyre de større skibe. Til gengæld er de færdige på kortere tid.

I sidste ende er det derfor billigere, at leje de ekstra skibe, fordi det sparer tid. På et byggeprojekt som det i Kalundborg, laver entrepriseledere og produktionsledere hele tiden den slags vurderinger. Det er derfor en god idé, at have styr på matematikken, så man hurtigt kan danne sig et overblik også over økonomien. 

Flere videoer om projektet og Andreas

Lær Andreas bedre at kende: 

Hør Andreas fortælle om hvordan han bruger matematik i hverdagen:

Hør Andreas fortælle mere om selve projektet:

Kilder:
https://www.esbnyc.com/sites/default/files/esb_fact_sheet_4_9_14_4.pdf

https://www.business.dk/detailhandel/fields-udvider-med-stort-biografcenter


 

Entreprenørvirksomheden NCC har siden 2015 været Matematikcenters hovedsponsor. I Matematikcenter arbejder vi for at skabe begejstring og bedre forståelse for matematik og naturvidenskab blandt børn og unge. Gennem samarbejdet med NCC viser vi potentialet i en erhvervsrettet eller teknisk uddannelse.

Har du et spørgsmål, du vil stille om NCC Kalundborg Ny Vesthavn? Skriv det i Webmatematiks forum!
Har du en kommentar til indholdet på denne side? Send os en mail!